Őrség - képekben

Tájak, emberek, rendezvények

Hozzászólás

A hozzászóláshoz tagja kell hogy legyen a Őrség - képekben –nak.

Csatlakozzon a(z) Őrség - képekben hálózathoz

HozzászólásokNémeth Tibor által a Március 8, 2011-on 9:10am-kor
Most része, vagy nem része? Ez itt a kérdés.
HozzászólásokKemencei Ilona által a Február 18, 2011-on 9:19pm-kor
Én nem az Őrségben születtem, csak itt élek 25 éve. Ismereteimet természetesen a könyvekből szereztem. Kondorfát az Őrvidék részeként tudom. Nemes-Népi Zakál György könyvének első fejezetében "Eőrséghnek fekvésérül" írja: ...Áll ez a kis tartomány ...stb. 18 kisebb-nagyobb helységből, és itt felsorolja az 1800-as évek szerinti történelmi Őrség falvait. Ma, Magyarországon 11 falu nevezhető a TÖRTÉNELMI Őrségnek.
HozzászólásokNémeth Tibor által a Február 18, 2011-on 3:53pm-kor
Kondorfáról 1350-ből vannak irásos emlékek Gardunfalva -> (Gardendorf ) néven. a "garde" jelentése: kert, kerités,(gyepű), őrző-védő, gárda, testőr, -v.ö. gardedame:-> felvigyázóhölgy, nevelőnő. Gardunfalva = Őrfalva -> Gardendorf = Őrfalu. Miért is nem az Őrség része?
HozzászólásokNémeth Tibor által a Február 17, 2011-on 3:58pm-kor
Lehet, hogy igaza van. Én 53 éves vagyok  és eddig azt hittem, hogy az Őrségben ,egy valódi szeres rendszerű településen nőttem fel (Kondorfa), ám szomorúan veszem tudomásul, hogy én nem is vagyok igazán Őrségi, bár mindig annak hittem és vallottam (hiszem  és vallom) magamat és most le vagyok lombozódva.  Ezek szerint Kondorfa szeretett kis falum csak úgy beszorult  Szalafő, Őriszentpéter és Ispánk közé. Kúltúrában, építészetileg, tájszólásilag (egykoron anyakönyvileg isŐriszentpéterhez tartozott) merő véletlenségből őrizte meg és őrzi hagyományait. A történelmi hűséget tekintve pedig a Tőrténelmi Örség északi határát a Huszászi-hegy lábánál a Huszászi-patak a Mál-hegy lábánál pedig a Gyarmati-patak képezi. Mind ehhez még hozzátartozik hogy ez a falu rendelkezett az elsők között iskolával is. Tehát megkérdezem. Miért is árvagyerek "Gyántásország"? Miért is fosztanák meg történelmi örökségétől? Miért is volt a történelme során mindig utjában valakiknek? Miért akarták mindig, akarják ma is ellehetetleníteni? Kondorfa vitathatatlanul az Őrség része számomra, amenyiben a  Lugos-patak völgye (Zegzóta, Bárkás-tó, Bucsa-hegy hozzá tartozik.(Nemes Népi Zakáll György) Régi szereink nevei: Varga-ház, Fővég, Nyálkaszer, Vidraszer, Középsszer, Horpon, Bucsahegy, Balaskó, Templomszer, Golicos, Alvég. -a teljesség igénye nélkül. Ezek a szerek ma már egységet képeznek, de régen élesen elkülönültek egymástól, nyomokban azonban ma is  fellelhetőek. Köszönöm, ha nem tart okoskodónak de ez hozzá tartozik a történelmi hüséghez. És akkor még nem beszéltem a Fővégben a Nagysári-hegynél a Lugos-patak jobbpartján (déli oldal) található "Pupok" néven ismeretes halomsirokról. Én is  életem egy részét, gyermekkorom nagyrészét boronafalu "pitaros, kódisállásos" házban éltem.( Szombathelyi Skanzen "Őrségi porta")
HozzászólásokKemencei Ilona által a Február 15, 2011-on 8:21pm-kor
Valóban nem a történelmi Őrség része. Őrvidék. Ma, Magyarországon 11 falu (város) tartozik a szigorúan vett fogalomba. Az általam jelölt falvak. Persze nem én találtam ki! Az idegenforgalmi érdekek miatt "kissé" kitágultak a határok. Azért a fotók a környező tájról is szólnak, hiszen hasonló természeti értékekkel bírunk. Üdv. kelona.
HozzászólásokNémeth Tibor által a Február 15, 2011-on 6:09pm-kor
Nem is tudtam, hogy Kondorfa az Őrség szomszédja és nem pedig a része!

© 2019   Created by Kemencei Ilona.   Működteti:

Profilkártyák  |  Jelentse észrevételét  |  Használati feltételek